Je hebt het vast vaker gehoord: bij geen ander mens is de intuïtie zó sterk als bij de vrouw. Maar in de moderne tijd zijn we verder dan ooit verwijderd van dat zogenaamde onderbuikgevoel, aldus menig coach en gezondheidsexpert. En dat is zonde, want juist dat feilloze gevoel voor wat goed en niet goed is, kan je ver brengen. Intuitive eating was al enige tijd aan de hand - kort door de bocht: alleen eten wanneer je honger hebt - maar dat blijkt niet voldoende. Intuitive living is inmiddels verheven tot dé levenskunst die we anno 2024 in de vingers moeten hebben. De vraagt rijst: wat is intuitive living? En is het wel bereikbaar voor iedereen of weer een nieuwe elite-fenomeen? Tijd voor een duik in de materie.

Is 'girl math' een onschadelijk grapje of beperkt het vrouwen in hun financiële groei? >

Intuitive living

Intuïtief leven - klinkt appeltje eitje. Want wie Darwins overtuigingen deelt, weet dat we uiteindelijk niet meer dat een extreem ver geëvolueerde diersoort zijn. Heb je honger, dan eet je, ben je moe, dan ga je naar bed - en zo voorts. Maar in een moderne samenleving is die manier van leven niet meer dan een utopie. Met prangende deadlines, hoge werkdruk, voldoende verleiding in de grote steden en een continue toegang tot álle films, series en wereldnieuws, is luisteren naar je gevoel niet meer zo vanzelfsprekend.

Vanaf het moment dat we eigen keuzes kunnen maken, wordt ons ingeprent dat een gedisciplineerde leefstijl het hoogst haalbare is. Gezond eten, voldoende bewegen, rusten, vriendschappen opbouwen en vooral hard werken - dan bereik je nog eens wat. Een gedisciplineerd mens is een goed mens. Maar is dat wel zo? Pandora Paloma publiceerde in 2019 haar boek Intuitive Living - een handige gids die je in zes weken laat leren om te leven op basis van je intuïtie. 'In onze steeds drukker wordende wereld worden we overspoeld met zoveel boodschappen over wat het betekent om 'gezond' te zijn dat het een kloof veroorzaakt tussen onze geest en ons lichaam: de verbinding met de innerlijke wijsheid van ons lichaam, ons innerlijke GPS of intuïtie,' schrijft ze. Het boek belooft nog al wat: pas je de theorie toe, dan staat je een vrij en gelukkig leven te wachten. 'Als je klaar bent voor meer dan een quick fix en wilt leren hoe je voedsel kunt vieren, een positief lichaamsbeeld kunt omarmen en een frisse en positieve kijk kunt vinden, neemt Intuïtief Leven je mee op een reis om opnieuw verbinding te maken met je lichaam en je leven te transformeren.' Klinkt wat mij betreft een tikkie Amerikaans, maar desondanks interessant. Want ik ken genoeg mensen - inclusief me, myself and I - die zichzelf een hoge (werk)druk opleggen en daarbij af en toe voorbijgaan aan wat ze zélf nodig hebben.

Intuitive eating

Maar wat is het dan precies, intuïtief leven? Uit nader onderzoek blijkt dat ook de theorie van Pandora gestoeld is op intuitive eating en daarmee een positief zelfbeeld. Volgens Harvard staat intuitive eating gelijk aan eten op basis van behoeften. Die zijn niet alleen fysiek, maar ook mentaal en zelfs emotioneel. Luisteren naar je lichaam is hierbij cruciaal. Want wanneer je lichaam een craving ervaart, dan is dat niet voor niets. De methode en denkwijze werd in 1995 geïntroduceerd door diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch en wordt sindsdien ingezet als methode om af te vallen, maar ook als methode om van eetstoornissen af te komen. In tegenstelling tot de meeste diëten (om aan te komen of af te vallen), focust intuitive eating niet op calorieën of restricties, maar op signalen van het lichaam - eten wanneer je honger ervaart, stoppen met eten wanneer je je voldaan voelt. Klinkt simpel, maar in de moderne wereld zijn er meerdere factoren (dan de lichaamseigen) die honger veroorzaken. Denk aan emoties (verdriet, eenzaamheid, stress of verveling), visuele prikkels (kookshows, displays met croissants en zoetigheden bij je lokale koffiezaak), geuren (versgebakken kaneelbroodjes bij een café) en sociale aangelegenheden (wanneer je een maaltijd deelt met vrienden). Eten op basis van deze cues kan leiden tot schuldgevoelens of een gebrek aan controle. Onderzoek wijst uit dat mensen die op intuïtieve wijze eten - en dus wegblijven van bovenstaande verleidingen - een beter zelfbeeld en hogere mate van zelfacceptatie hebben en mentaal beter in hun vel zitten. Ook kan intuïtief eten leiden tot verminderde gevoelens van depressiviteit en anxiety.

Maakbare wereld

Intuïtief leven gaat een stapje verder dan alleen maar eten op basis van lichaamseigen signalen. Bij intuitive living luister je bij élke beslissing naar je gevoel. Is het warm en heb je zin in een ijsje, dan maak je de wandeling naar de ijsboer. Maar ook: heb je zin om op een doordeweekse dag tot diep in de nacht op een borrel te blijven - ook al weet je best dat het geen verstandig idee is - dan doe je dat. In het begin zal het even wennen zijn en zal je intuïtie misschien wel sturen op overdaad en een gebrek aan verantwoordelijkheid. Maar dat is slechts van korte duur, meent Pandora, want: het is niet vol te houden. Dus na een korte tijd vol 'pieken', gaat je lichaam over op de 'neutrale' stand. Een stand waarbij gematigdheid de norm wordt en grotendeels de boventoon voert. Een waar je lichaam én geest gebaat bij zijn.

Het grote minpunt? Niet iedereens leven leent zich ervoor. Wie kinderen heeft moet diens eigen wensen nou eenmaal soms aan de kant zetten; hetzelfde geldt voor mantelzorgers of mensen met een drukke baan. Tuurlijk valt er aan veel zaken een mouw te passen - denk aan flexibelere werktijden als je een kantoorbaan hebt - maar wie diensten draait in de zorg, heeft weinig in te brengen. Want of je nu aanvoelt of die nachtdienst een goed idee is of niet - niet komen opdagen is veelal geen optie. Ook denderen de deadlines voor de meeste mensen gewoon door, net als sociale verplichtingen en administratieve zaken als de belastingaangiften doen. Wat er dan overblijft? Een spontaner leven op de momenten dat het wél kan. Dus: niet de agenda al volplannen aan het begin van de week, wél de weekenden meer op z'n beloop laten en daadwerkelijk rust nemen wanneer je voelt dat je lichaam op is. En dat klinkt dal wél weer als muziek in de oren.