In de rubriek Stijlkwestie behandelt Bazaars Senior Editor en mode-expert Emma Vloeimans de meest uiteenlopende modevraagstukken. Van welke jeans je draagt tot hoe je je kleding netjes en mooi houdt als jonge moeder. Geen vraag is te gek, en Emma gaat op onderzoek uit. Loop je zelf met een prangende kwestie? Schroom niet en stel 'm aan Emma door haar te mailen op evloeimans@hearst.nl.

Onze samenleving is geobsedeerd met jeugdigheid. Maar er zijn wel degelijk mensen die juist ouder willen lijken - alleen is dat een zwáár onderbelichte kwestie, terwijl het juist kan bijdragen aan een goed verloop van je carrière. Dus hoe doe je dat, een volwassen indruk achterlaten? Met de juiste kleding kom je een heel eind, blijkt.

Stijlkwestie: enkellaarsjes passé? Niet als je ze op deze manier draagt >

De juiste kleding voor het maken van een volwassen indruk

Naïef, kwetsbaar, onervaren, goedgelovig en onverantwoordelijk... De vooroordelen en labels die kleven aan jeugdigheid wegen niet op tegen het feit dat het ook fijn kan zijn om er jonger (en er dus, naar maatstaven van onze maatschappij, 'frisser') uit te zien. Maar zie je er van nature jong uit, dan kan dat leiden tot onterechte aannames over je kunnen. En dat is met name op de werkvloer vervelend. Ondanks dat het oneerlijk is om iemand af te rekenen op diens gelaat in plaats van ervaring en inhoud, gebeurt het op grote schaal. Een eerste indruk is nou eenmaal snel gemaakt - inclusief bijbehorende vooroordelen.

Een baby face doe je weinig aan, maar de juiste outfits kunnen een serieuzere en meer volwassen indruk teweegbrengen. Wie denkt dat serieuze pakken of kokerrokken met blouses de oplossing zijn, heeft het mis. Want wie er écht jong uitziet, kan in kokerrok een nog jongere indruk wekken. Wat je wel wilt doen, is een bepaalde attitude teweegbrengen. Niet 'lief voor dieren', wél 'werelds', 'van deze tijd' en 'expert.' Zó pak je het aan.

De juiste details

Een goede, put together outfit zit 'm in de juiste details. Geen plissérok die doet denken aan een schooluniform, wel een bermuda of culotte met bijpassende blazer. Want wie aandacht schenkt aan de details van een outfit, straalt zelfrespect uit. En laat respect nou nét zijn wat je wilt afdwingen bij collega's of andere (zakelijke) partijen. Goed passende kleding past eveneens in dit plaatje; want wat is nou krachtiger dan een perfect gesneden colbert? Laat verder items die campus schreeuwen achterwege. Dat betekent: sneakers, rugzakken, hoodies, leggings en bomberjacks zijn vanaf nu een no-go bij formele gelegenheden.

Dan zijn er een aantal kleuren en -combinaties die je liever links laat liggen. Primaire kleuren kunnen absoluut goed staan, maar combineer ze niet te veel met elkaar om een kinderlijke indruk te voorkomen. Trendkleur rood gaat bijvoorbeeld goed samen met wit, zwart, beige en grijs. Ook staat de tint goed met roze, maar die combinatie bewaar je in dit geval liever voor je vrije tijd. Geel, felpaars, -blauw en dergelijke knalkleuren kun je beter laten bij gelegenheden waar je een volwassen indruk wenst achter te laten. Als tegenhanger brengt donkerblauw juist een gevoel van vertrouwen teweeg.

Investeer daarnaast in tijdloze accessoires, zoals een goede tote (favoriet: de Bottega Veneta Arco-tas van gevlochten leer) en klassieke, maar statige pumps (zoals de Carine 55 van Saint Laurent). De juiste accessoires tillen ook een klassieke jeans met wit T-shirt naar een hoger niveau. Eveneens een goed idee: let op de materialen van de kleding die je draagt. ARKET lanceerde recent een nieuwe linnencollectie die bijdraagt aan een volwassen indruk. Voor de kleinere portemonnee bieden resale sites als Vinted, Sellpy en Vestiaire Collective een uitkomst; vaak vind je er (designer) klassiekers voor een klein prijsje. Het duurt wellicht even voordat je het algoritme naar je hand hebt gezet of de juiste zoektermen hebt gevonden, maar een goede stijl en de juiste indruk vergen nou eenmaal enige investering.